Whisky

Tycker du om en liten virre i väntan på maten? Då är du helt klart inte ensam om detta. Whisky är en av de absolut mest populära dryckerna att inta i många olika sammanhang. I spritbältet, som det kallas, har whiskyn bränts i århundraden. Olika sorters whisky har behandlats på många olika sätt. Lagrats på sherry och ekfat världen över, torvrökts för att få fram aromer och blandats för att få fram nya smaker enligt konstens alla regler. En fin whisky är, som du som gillar whisky säkert redan vet, en oblandad whisky från ett enda destilleri. De flesta kända destillerier ligger i Skottland, där olika delar av landet har olika smaktoner och sätt att lagra whiskyn för att få fram den som är karaktäristisk för just den ortens destilleri. De flesta kända rökta whiskysorter kommer exempelvis från östra Skottland, och de flesta lite mjukare från inlandet och den västra sidan.

Dricka whisky på olika sätt

Riktigt fin whisky bör drickas med några droppar vatten i för att alla smakämnen som finns ska kunna utvecklas. En del föredrar att lägga is i sin whisky, men då döljs lätt vissa smaknoter som behöver mer värme för att lösgöras. Tänk dig en fin konjak som av tradition serveras i en kupa som ska värmas i handen. Testa att göra likadant med en god whisky, och smaka sedan efter att ha luktat på den. Många uppskattar god whisky, men alla som dricker whisky är inte finsmakare. Eftersom denna dryck har kommit att symbolisera det fina livet och ett västerländskt välstånd, har det i en del asiatiska kretsar utvecklats en vana att dricka denna fina och dyra sprit som måltidsdryck i dricksglas. Kanske kommer det sig av lusten att visa upp sitt välstånd, kanske finns det helt andra bakomliggande kulturella orsaker, men det händer inte sällan att en flaska fin whisky eller konjak står på bordet som enda dryck förutom vatten vid en middag. Ibland blandas whiskyn med vatten, ibland inte.

Att tillåta sig att njuta av livet

Med undantag för dem som använder whisky till en måltid i stället för som aperitif eller till kaffet som avec, är det bättre att dricka en fin whisky mer sällan än en billig oftare. Tycker du att du får vänta för länge innan du har sparat ihop till den där flaskan med 18-årig fatlagrad skotsk whisky du suktar efter kan du alltid ta ett smidigt lån på enklare.se och njuta redan i dag. En aromatisk dryck som denna räcker mycket länge hemma hos de flesta och blir därför inte dyr i längden. Har du förresten testat en god whisky till mörk choklad? Det är en oslagbar kombination när man hittat rätt smakkombination och en som är väl värd att sträva efter. Överraska dina vänner på en middag där kombinationer av mat och dryck står i centrum, och det goda samtalet kan flöda mellan er helt obehindrat både i kök och vid bord.