Öl som aperitif

En aperitif är en dryck som har den funktionen att den tas som aptitretare inför en måltid. Det är alltså något man dricker innan maten och volymen bör därför inte vara så stor att vi blir mätta av drinken. Öl har tidigare ansetts vara lite för mäktigt och enkelt för att passa som aperitif i ett finare sammanhang. Idag finns det dock så många olika typer av öl att du enkelt kan hitta en sort som passar utmärkt som inledning även på en finare måltid. I denna text vill vi slå ett slag för öl som aperitif.

Öl är på frammarsch

Idag råder en öltrend där hantverket som krävs för att brygga ölen hyllas. Det innebär att det finns fler och bättre öl att välja på än någonsin tidigare. Som aperitif passar ofta ett lätt men ändå intressant öl som inte är en måltid i sig men som stimulerar smaklökarna. En hel flaska per gäst är för mycket (om vi inte talar om fördrink, snarare än aperitif) men ett glas kan vara perfekt som inledning på en måltid. Den som har riktigt ölintresserade gäster kan gärna erbjuda ett par olika alternativ och låta gästerna välja själva vilken öl de ska dricka. Det som blir över kan sedan användas som måltidsdryck.

Öl som samtalsämne

Ett ovanligt öl som aperitif är inte bara en inledning på ätandet utan ett startskott för måltidens samtal. Detta gäller inte minst om man valt en öltyp med en speciell smak. Som ett fruktöl av typen lambic eller kriek. Detta är ölsorter som har en syrlig ton och som passar mycket bra som aptitretare. Ett annat tips är att välja ett öl som har en smak som passar ihop med maten som sedan serveras. Ett litet glas porter är inte dumt om det bjuds på porterstek, för att ta ett exempel. Tänk på att servera ölet med rätt temperatur. Är det för kallt är vissa smaker svårare att uppfatta men ljummen öl är heller inget bra alternativ.