Tips för att lyckas med aperitifen

Aperitifens uppgift är att väcka aptiten och skapa rätt stämning före måltiden. En riktigt bra aperitif är torr, mild och fräsch. Varför en aperitif ska ha de karaktärsdragen är för att inte bedöva smaksinnet innan maten eller ge en känsla av mättnad. Om du vill lyckas med aperitifer men även bli bättre på att kombinera god mat och dryck ska du kolla in grapevine.se för att få inspiration.

Få inspiration genom att utvidga din kunskap

På grapevine.se hittar du goda recept, reportage, dryckestips och mycket mer. För att bli bättre på drycker och kunna kombinera drycker till olika maträtter behöver du kunskap och färdigheter. Genom att ta del av kunskapen som finns på grapevine.se kan du bli ännu bättre på dryck och mat. Ett tips är att prenumerera på deras nyhetsbrev och magasin, båda är gratis. Du registrerar din e-postadress på grapevine.se för att kunna ta del av dem.

Mousserande vin är en klassisk aperitif

Det finns några klassiska aperitifer som i princip alltid fungerar. Mousserande vin är en av det vanligaste aperitiferna att servera. Att servera ett torrt glas mousserande vin innan en festligare måltid är perfekt. Det fungerar även att välja en halvtorr variant om det faller gästerna mer i smaken.

Torra vita viner passar perfekt som aperitif

Ett alternativ till mousserande vin är vitt vin. Om du ska servera vitt vin till måltiden kan du med fördel servera samma vita vin som aperitif. Friska, fruktiga, nyanserade och strukturerade vita viner som är mjuka och lätta är perfekta som aperitifer. På sommaren är rosévin en bra aperitif. När det kommer till rosévin som aperitif är torra eller halvtorra varianter bäst. Ska du servera en sallad eller en somrig förrätt kan samma rosévin användas.

Torr sherry och portvin

En klassisk aperitifdryck är starkvin. Torr sherry eller en torr madeira är ett mycket traditionellt och säkert val. Portvin är en väldigt populär aperitif att servera i Frankrike. Vitt portvin är ett säkert kort, framförallt om det är ett torrt portvin. Vitt portvin kan du tillsammans med is och citronskal blanda en trevlig drink. När du serverar en aperitif kan du med fördel servera lämpliga tilltugg och snacks som också retar aptiten.