Tilltugg till apertif

Denna aptitretande dryck som i Sverige ofta kallas fördrink kan ges en extra touch om man serverar något tilltugg. Vi hämtar våra vanor från kontinenten och det kan vara av intresse att franskans apéritif som är sprunget ur ordet aperire (att öppna), inte direkt avser tilltugget, men att detta ändå är en vanlig kombination. Vilket det däremot blir med franska benämningen hors-d’œuvre och engelskans appetizer. För italienskan däremot betecknar ordet aperitivo båda ingredienserna och kan ses som en del i förrätten (antipasto). Således är det en god idé som uppskattas av många, att servera några små tillbehör till drinken. Vilket här skall bevisas med några förslag som garanterat kommer att trigga dina smaklökar. Skall man starta med aperitif innan en väntande middag bör tilltugget vara magert (A) så att det inte mättar för mycket. Vid tillställningar där drink och smårätter blir det enda som serveras kan man däremot vräka på lite mer (B).

Höj stämningen med aptitretare

A. Enklaste tilltuggen kallas även drinktillbehör och kan bestå av smått som läggs direkt upp i skålar, men mer festligt är sådana upplägg som man komponerar ihop. Med en tandpetares hjälp: Oliv, parmaskinka eller salami och en liten brödkrutong. Bitar av smakrik ost med oliv. En liten rulle lax – gravad eller rökt som fylls med romsås. B. Mer matigt är exempelvis tips på vårliga snittar (alla med en smörstekt skiva bröd – kallas även kanapé),(eller använd kavring): Skagenröra som består av räkor och rom (gärna löjrom) och majonnäs som med fördel kan blandas med créme fraiche samt rödlök och dill. Gravad laxrulle med hovmästarsås eller äpple och créme fraiche. Rökta räkor med chilimajonnäs. Skinkrulle med mimosasallad. C. Andra snittar: Kantareller med västerbottenost. Ägg och ansjovis, gräslök och gräddfil (gubbröra). Färskoströra med avokado och skinka. Tonfiskröra med ägg, majs och majonnäs smaksatt med tomatpuré. Ostgratinerade snittar med svampstuvning. D. Andra smårätter: Pepparkaka med ädelost. Fyllda och gratinerade champinjoner. Tunnbrödsrullar med olika fyllningar. Minipizzor, små miniatyr-pajer som bakats i små formar eller filoknyten med fyllning.

Duka snyggt men inte överdådigt

Tänk på att många av dina gäster kan ha allergi, så upplys om dolda innehåll såsom nötter och ingredienser med laktos eller gluten. Serveras olika sorters oliver kan det vara lämpligt att märka ut dem som har kärnor. Biter någon sönder en tand kan det bli en dyr tandreglering som följd. Överhuvudtaget, om festen har många gäster, kan små fina skyltar med angivet innehåll placeras intill rätterna. När du dukar upp ett buffébord med smårätter kan det hela göras lite festligare med små knep för att piffa upp. Snygga servetter av olika slag kan stickas ner i glas och roligt formade ljus höjer stämningen. Istället för vanliga tandpetare i tillbehören kan man använda olika sticks med motiv, exempelvis flamingo. Om gästerna är av olika nationaliteter kan små flaggor få dem att känna sig extra välkomna. Innan man dukar upp maten kan man beströ bordet med glitter eller andra småsaker. Serveras coctails så kan vissa av dem förses med dekoration som exempelvis martini med oliv på sticka. Lycka till!