Varför ska man dricka aperitifer?

En aperitif är en dryck som intas före maten eftersom det anses förhöja njutningen av måltiden då smaklökarna så att säga förbereds på det som komma skall. Samtidigt är drycken givetvis en njutning i sig. Ett glas champagne är en klassisk aperitif inför finare middagar men valet av dryck är egentligen ganska fritt. I Italien använder man det närbesläktade ordet apertivo som betecknar dryck samt tilltugg som intas i början av en måltid. Ta del av alkoholfria aperitif-alternativ som passar sällskapets barn, bilförare och andra som inte vill dricka alkohol.

Aperitifer förr och nu

Spritz_AperolAbsint – denna malörtsbeska och legendomsusade dryck – var förr i tiden en av de vanligaste aperitiferna. Den serverades tillsammans med bränt socker och var en favorit bland konstnärer och författare i 1800-talets Paris. Även lite senare hade många aperitifer gemensamt att smaken var bitter och söt på samma gång. Två ”bitters” med många decennier på nacken som står sig än i dag är de kryddiga, rödfärgade dryckerna Aperol och Campari som kan drickas rent eller blandas med t.ex. tonic water (mineralvatten). I dag förekommer även ett glas öl eller cider som aperitif under varma dagar men mängden dryck bör inte vara så stor att mättnadskänsla uppstår innan maten. Ett glas mousserande är därför mycket vanligare än öl som aperitif. Rosévin är en vår- och sommarklassiker som man sedan kan fortsätta med under själva måltiden om man vill. Drick det till en god maträtt baserad på kyckling eller andra rätter där det inte är uppenbart om rött eller vitt vin passar bäst.

Hur du serverar en aperitif

Om gästerna doppar in under olika tider kan en aperitif eller två hålla stämningen upp i väntan på de sista gästerna och maten. I Sverige kallas det i dag ofta för fördrink och det är även ett utmärkt sätt att fördriva tiden på en finare restaurang medan man väntar på förrätten. Det är inte fel att servera aperitif i ett annat rum än det där måltiden dukas upp. Varför inte i trädgården eller ett uterum om det är en fin dag? Om du vill servera kall dryck utan att den späds med smältande is rekommenderar vi att du förvarar glasen i frysen. Om du lärt dig Några klassiska drinkar att göra till festen kan du säkert bjuda på dem även som aperitif, men det är nästan lika klassiskt och elegant att servera aperitif direkt från flaska. Givetvis kan du köpa flaskor med olika innehåll lika väl som flera av samma. Då får gästen chans att välja dryck.