Örtsnaps

Örtsnaps är en dryck som kan varieras mycket. Många gillar att ta en snaps före måltiden för att stimulera aptiten. För dig som hellre vill göra en drink som aperitif går detta utmärkt att göra med örtsnaps som bas. Det går att framställa örtsnaps av de flesta ätbara örter, så det går att variera snapsen beroende på vad för meny som serveras. Till fisk passar till exempel en snaps med citron och mynta fint. Till kött, en kryddigare variant med bittra örter. Bitter är en förteckning på de drycker där bittrare örter används.

En kulturell dryck

Starkare drycker som har smaksatts med olika örter tillhör vårt svenska kulturarv. Det var vanligt att många drack brännvin kryddat med bland annat johannesört, malört, pors eller kummin. Nästan alla ätbara örter går att göra örtsnaps av, och det är även lätt att tillverka sin egen örtsnaps. Du tar helt enkelt färska örter och lägger i brännvin, sedan låter du det stå i minst två veckor, men gärna längre. En del väljer även att lägga i socker, vilket ger en angenäm smak. Svenskar har ändrat sina dryckesvanor och dricker nu hellre vin än brännvin, men en hemkryddad örtsnaps är fortfarande populärt. Speciellt på högtider som jul, påsk eller midsommar.

Förslag på drycker

Örter kan stimulera aptiten och det finns särskilda drycker som har utvecklats både för aptitens skull och för att lugna en orolig mage. Till exempel drycken Underberg innehåller 43 olika örter och passar utmärkt som en aperitif. Gammeldansk är en klassiker, och har en bas som smakar rönnbär. Den gör sig mycket bra i en drink med citron och sodavatten, samt lite socker. Servera i ett whiskyglas med mycket is. Jägermeister är något sötare och en bra bitter för de som är nya inför dessa sorts drycker. Den är omtyckt bland många och fungerar som bas i de flesta cocktails och drinkar.