Klassiska aperitifer

Vem har inte velat göra som James Bond och gå in på en bar och beställa en skakad Dry Martini, eller som Mad Mens Don Draper som gjorde whiskeydrinken Old Fashioned trendig igen? Dessa drinkar är inte bara goda, och ökar din coolhetsfaktor, de är två av de mest kända aperitiferna. Servera någon av dessa på din nästa middagsbjudning, och låt dina gäster imponeras av dina färdigheter, inte bara i köket, utan även i hemmabaren. Vi ska här gå igenom hur du gör din egen Martini, och även tipsa om några andra härliga aperitifer!

Skakad eller rörd?

Att göra en Dry Martini kan verka enkelt. Få ingredienser krävs men som med allt enkelt ställs det höga krav på kvalitet för att det ska bli riktigt bra. Låt dock inte detta avskräcka dig, 811px-15-09-26-RalfR-WLC-0084utan följ bara dessa steg för att blanda din Dry Martini. Den viktigaste ingrediensen är gin, satsa på gin av bra kvalitet, då detta sätter tonen för hela drinken. Du behöver också torr Vermouth. Blanda en del Vermouth med tre delar gin för en klassisk Martini, och för en Dry Martini gäller det att minska mängden Vermouth. Ju mindre Vermouth desto torrare, rekommendationer går från allt mellan förhållandet 1:6 delar vemouth och gin, till bara några droppar. Prova dig fram! Skaka sedan drycken tillsammans med is i en shaker, eller rör försiktigt. Skillnaden är att en rörd Martini kan upplevas som mildare. Servera i ett kylt martiniglas med oliver eller en bit citronskal. Om du vill variera dig kan du byta ut gin mot vodka, eller varför inte servera en Dirty Martini, med olivspad?

Trender i baren

Precis som med allt annat går det trender i dryck. För ett par år sedan var det omöjligt att gå ut på en bar utan att se mängder av gäster beställa in Aperol Spritz. Som vi nämnde i inledningen gjorde Mad Men drinken Old Fashioned trendig igen. Så vilka är årets mest trendiga aperitifer ? De flesta mixologer verkar nu vända blicken mot Sydamerika och Mexico, vi ser allt fler aperitifer med tequila eller mescal som bas. Även icke-traditionella drinkingredienser är på framfart, det är inte längre endast Bloody Marys förunnat att ha grönsaksjuice i sig! Det är visserligen alltid roligt att prova sig fram bland utbudet på trendkänsliga barer, men för hemmabartendern kan det vara för mycket begärt att köpa på sig exotiska ingredienser, eller flytande kväve för att imponera på sina gäster. Då är det nog smartare att satsa på att arbeta fram perfekta versioner av klassiker. För de är klassiker av en anledning!