De bästa recepten på aperitif

 

Aperitif är en slags förrätt som serveras i form av dryck och är till för att höja smakupplevelsen i följande rätter som ska serveras. Champagne är en vanlig aperitif, kanske den vanligaste, men det finns en hel uppsjö med goda och fräscha recept på aperitifer om man bara tar sig lite tid att leta runt.

Champagne glassesVilken aperitif du ska välja beror helt och hållet på tillfälle, vad som ska serveras på bordet och vilken stämning det är på middagen. Ofta erbjuder man aperitif endast vid lite finare tillfällen eller speciella middagar, men vilken torsdagsmiddag som helst kan lyftas något oerhört med en liten fördrink. Om du är osäker på vilken mat och aperitif du ska servera kan du alltid ta inspiration från årstiderna då mat anpassad efter säsong även ligger helt rätt i tiden då det är klimatsmart.

För att få ut det mesta av din middag ska du anpassa aperitifens smaker efter maten du tänkt laga, så att det blir en fin balans och inte de olika smakerna skär sig. Om du inte har något bra recept på aperitif kan du enkelt hitta några att välja på genom någon en databas för recept, till exempel matklubben.nu som har flera riktigt goda och säsongsbaserade recept för aperitifer.

Som exempel kan du göra en grogg eller variant på snaps med svenska bär som passar årstiden, eller krydda med exempelvis kanel och kardemumma när det börjar närma sig jul. Vid nyår ska du självklart ha champagne, men spetsa den med något rosa eller glittrigt. På våren och sommaren finns det mycket att välja på, och här är det roligt att dekorera med till exempel blomblad.

Det finns oändligt med möjligheter, och du kan kombinera fritt som du själv tycker passar. Det enda som är säkert här är att aperitif alltid är ett säkert knep för att förhöja stämningen, oavsett om det är hemmakväll med sambon, finmiddag eller feststämning.