Kom ihåg att borsta tänderna

Smakerna i de populära aperitiferna Pernod och Ricardo kommer från örter som citronmeliss, anis, malört, och fänkål. Maceration innebär jäsning i sprit. Smakämnen överförs till alkoholen. Sedan destilleras vätskan och sötas. Det finns många kemiska processer som människor kontrollerar och därför kan utnyttja till fördelar, oavsett om det handlar om läkemedel eller alkohol. En sådan produkt är tandkräm.

Människor har ända sedan det gamla Egypten förstått vikten av att skydda sin tänder. De som upplevt tandvärk förstår säkert var motivation kommer ifrån. Nöden är uppfinningarnas moder. Redan 5000 f.Kr. utvecklade egyptierna ett pulver baserat på myrra, oxhuvud, äggskal och pimpsten. T.o.m. Farao som var son av solen hade tänder som han måste skötas om. Online kan man hitta tandkräm och liknande produkter, allt från mellanrumsrengöring, tandtråd och tandborstar, samt specialprodukter som barntandkräm.

Pastisen kommer från Provence

Anisfrö är en viktig ingrediens vid framställning av Pernod och Ricardo. Dryckerna är besläktade med anisbrännvin och Ouzo. Sedan 1974 tillverkas de av samma företag. Dessa drycker finns på Systembolaget men förknippas mer med Medelhavsländerna. Kanske gör det soliga klimatet att man uppskattar dem bättre där. Du har aldrig sett James Bond med en pastis i handen. Han föredrar Dry Martini. Lakritssmaken faller inte alla på läppen, många föredrar söta aperitifer före maten som vermouth blanc.

Folkhälsan förbättras

På 1900-talet har många åtgärder införts för att främja folkhälsan. Vissa alkoholhaltiga drycker som absint ansågs så hälsofarliga att den förbjöds. Barnen påverkades till att förbättra sin munvård med propaganda från fluortanter och käcka sånger av Gullan Bornemark som sjöngs på lekskolorna över hela landet. Precis som ett hus måste hållas efter för att inte förfalla, måste du ta hand om dina tänder. En tandkräm är full av ämnen som påverkar emaljen gynnsamt. Borstar du tänderna på kvällen? Tänk hur många gånger dina föräldrar tjatade på dig när du var barn? Det gav tydligen önskat resultat.