Aperitif – den oumbärliga smakförhöjaren

En aperitif är en drink av olika slag och brukar avnjutas innan maten för att fungera som en smakförhöjare. Ordet aperitif härstammar ursprungligen från aperire som betyder ”att öppna”. I dagligt tal är ordet aperitif även franskt.

Fördelen med en aperitif

Ända sedan 1800-talet har begreppet aperitif varit mycket populärt och ska serveras eller avnjutas ungefär en timme innan maten. En aperitif kan med fördel avnjutas i en lugn stund tillsammans med gästerna innan middagen, eller så kan man själv unna sig en aperitif efter en stressig dag. En aperitif, eller så kallad fördrink eller välkomstdrink, är mycket uppskattad. Gästerna känner sig ofta varmt välkomna och som värd eller värdinna ger man en fint och välkomnande intryck. Förr hade man inte samma lättillgänglighet till att köpa alkohol. Vill man ha olika sorters viner levererade till dörren, kan man med fördel handla från Vinoteket som kan erbjuda allt från mousserande viner, till roséviner, vitt och rött vin samt hela lådor. Om man får hem gäster är det en en trevlig stund med välkomstdrinkar och man kan med fördel servera goda tilltugg till en aperitif som snittar eller annat som passar till aperitifen.

Urval av olika drinkar till en aperitif

Alkoholhalten i en aperitif ska vara mellan cirka 15-20 % alkohol. Det finns många förslag på en så kallad fördrink innan maten. I Frankrike är det vanligt att man dricker något som kallas för pastis som är spritbaserad. Detta är en alkoholhaltig dryck som flitigt används som en aptitretande dryck innan maten. Smaken består av mycket anis och lakrits blandat med socker och 45 % alkohol. Drycken ska alltid spädas ut med vatten när man dricker den. Pastis förekommer dock mestadels i Södra delen av Frankrike. Ska man blanda drinkar som aperitif, är det bra att ha en guide till olika spritsorter innan man börjar blanda. Aperitifer kan även vara vinbaserade. På 1800-talet använde man en komponent i aperitifer som kallas kinabark. Än idag finns det några exempel på aperitifer som är baserade på kinabark och vin. Några kända namn på dessa typer av aperitifer är bland annat Dubonnet och Byrrh.

I andra länder, som till exempel Italien, är campari mycket populärt att använda som aperitif. Smaken är lite bitter med toner av örter. Aperitifer som är vinbaserade kan vara tillverkade både av rött och vitt vin. En modern aperitif kan i stort sett vara öl, vin, whisky, drink eller klassisk aperitifdrink. Vill man ha lite valmöjlighet på drycker så finns det [smarta tips på välkomstdrinkar:https://www.expressen.se/allt-om-vin/dryck/drinkar/valkomstdrinkar-och- fordrinkar-med-bubbel-5-recept/] som man lätt själv kan blanda. Att avnjuta eller servera en aperitif är ett trevligt sätt att umgås, mingla och koppla av.