Gör aperitifer och förrätter i köket

Att göra en bra aperitif och förrätt är något som kan verka svårt till en början. Bara ordet aperitif låter som något svårt i svenska öron, då svenskar ofta tycker om att göra enkel mat. Matchning mellan dricka och mat är på så sätt något som inte står i fokus i Sverige. Detta är till skillnad från länder som Frankrike, Italien och Spanien, där matchningen mellan dricka och mat är mycket viktig. I själva verket är det faktiskt inte så svårt att göra en got aperitif och förrätt hemma i köket när det ska komma gäster. Det viktiga är bara att läsa på ordentligt i förväg. Därför kommer denna artikel ta upp ett par viktiga tips när det kommer till att göra aperitifer och förrätter i köket.

Ha rätt utrustning och kök

Innan en middagsbjudning är det alltid viktigt att se till att köket är ordentligt utrustat. Detta är synnerligen viktigt när det kommer till de grundläggande delarna som att ha ordentliga rör som inte samlar massa matrester. Många förrätter har nämligen olika typer av fisk och rom, vilket kan lukta väldigt illa om det börjar ruttna i rören. Därför kan det vara bra att ta kontakt med företag som Rörfokus då de vet vad som behövs för att rören ska kunna fungera på ett effektivt och bra sätt. Det finns nämligen rör som passar bättre till köket än till badrummet exempelvis.

Tips inför planering av aperitifer och förrätter

Att göra aperitifer och förrätter kräver god planering. Anledningen till detta är att förrätter ofta är mindre, men fortfarande ska innehålla mycket smak. I sin tur innebär det ofta att råvarorna som ska köpas ofta är lite dyrare. Men på grund av att mindre mått ska användas gör det att man inte behöver köpa speciellt mycket. Ett mycket bra exempel är parmesankex med löjrom, crème fraiche och gräslök. Det krävs exempelvis inte speciellt mycket parmesanost för att göra ostkexen i ugnen, utan det kan räcka med två ostar för tio personer. Denna typ av förrätt passar ofta bra med ett vitt vin eller prosecco. Anledningen till detta är att vitt vin eller prosecco ofta är väldigt enkelt att dricka då alkoholhalten är lägre och det känns fräscht.