Digestif

De flesta är nog bekanta med betydelsen av ordet aperitif, som vi har lånat in från franskan – en (ofta) alkoholhaltig dryck som man intar före maten för att reta aptiten. Inte lika många känner till ett annat ord och ett annat fenomen som lånats in från Frankrike, nämligen digestif. En digestif är en alkoholhaltig dryck som intas efter maten, för att hjälpa till med matsmältningen. I Frankrike är det oftast en söt dryck, som en likör eller ett sött vin, eller en mycket stark dryck, till exempel eau de vie. Även om vi inte använder ordet digestif i Sverige är det dock relativt vanligt att man även här bjuder på något starkare till kaffet efter maten. Om digestifen serveras efter kaffet kallas den på franska ibland för pousse-café.800px-Rusty_Nail_at_Sparta_Restaurant,_Bedford_MA

Variationen på vilken alkohol som intas som digestif kan självklart vara stor beroende på tycke och smak, men en av de vanligaste typerna är någon form av brandy, cognac eller armagnac. Som nämndes tidigare kan man också inta olika typer av fruktlikörer efter maten, och grappa fungerar också utmärkt som digestif. Likörerna kan också vara av andra smaksättningar än frukt – två klassiska sorter till kaffet är naturligtvis gräddlikör och kaffelikör. I medelhavsländerna dricker man ofta en örtbaserad likör efter maten. När det kommer till viner är sherry, vermouth och portviner vanligast. Av de rena spritsorterna som används som digestif kan nämnas den grekiska ouzon, den mexikanska tequilan och den skandinaviska akvaviten. Det förekommer också att man bjuder på drinkar efter en måltid – klassiker är till exempel Black Russian och Rusty Nail.

I vissa regioner är det även vanligt att man intar en digestif redan halvvägs genom måltiden. Vanligtvis görs detta före huvudrätten, för att smälta eventuella hors-d’œuvres och förrätten. Ett exempel på detta är le trou Normande, som helt enkelt är ett glas Calvados som intas före huvudrätten. Calvados är också vanlig som digestif efter hela måltiden.

Om du föredrar att smälta maten med en rolig aktivitet är O’Learys i Kista rätt ställe för dig att äta. Där kan du nämligen inta en god middag och sedan smälta maten genom att köra gokart i Stockholm, på den bästa gokartbanan i staden.