Alkoholfria aperitifer

De flesta förknippar förmodligen de drinkar som kallas för aperitif med en alkoholhaltig sådan. Alla vare sig kan eller vill dricka alkoholhaltiga drycker. En del på grund av att de är drabbade av alkoholism, andra på grund av diabetes och andra på grund av graviditet eller amning. Det kan naturligtvis förekomma andra skäl.

Då är det bra att känna till att det finns alkoholfria alternativ. En alkoholfri aperitif kan göras av såväl grönsaks- som fruktjuicer, must, alkoholfri cider och mineralvatten.

 

Grönsaksjuicer
En klassisk aperitif som är baserad på grönsaksjuice är tomatjuice. Som alkoholfri drink kallas den Jungfru Maria. Den serveras i höga tumblerglas, även kallade highballglas. Glasen bör rymma 24-45 cl och vara höga och raka. Börja med att fylla glaset till hälften med isbitar. Pressa en liten ekologisk citron och tillsätt lite salt och peppar. Tillsätt ett par stänk av tabascosås, liksom av Worcestershiresås. Blanda väl och garnera med en selleristjälk och en citronklyfta. Den här drinken kan varieras i oändlighet. En del tillsätter alkoholfri pärlande äppelcider.

En variant till Jungfru Maria-drinken är att istället göra den på det som kallas V8-juice.

Orange party drinks on blue

 

V8-V5
V8-juicen är ett av den multinationella Campbell Soup Companys’ varumärken. Den förekommer i flera varianter och är gjord på antingen åtta grönsaker eller en blandning av frukter och grönsaker. Namnet sägs vara inspirerat av V8-motorer. I Sverige är det V8-juicen med de åtta olika grönsakerna som är mest känd. Finns den inte i butik är den ganska lätt att göra själv. Fast med bara 5 grönsaker.

 

Hemgjord V5-juice
Kanske mest för den som odlar själv, fast även den som vill ha ett ekologiskt alternativ till den konserverade. Det här behöver man: Omkring 9 dl tärnade tomater, cirka 1 dl tärnade morötter, en liten skärva av rödbeta, en matsked Worcestershiresås, en halv tesked havssalt, ¼ tesked grovmalen peppar, drygt 2 dl vatten, delat i två delar, omkring fyra matskedar spenat och en matsked persilja. Gör så här: Ta fram en tjockbottnad rostfri kastrull. Häll ned de tärnade tomaterna, morötterna, skärvan av rödbeta, Worcestershiresåsen, samt salt, peppar och omkring 1,1 dl vatten. Koka upp, sänk värmen och låt den sjuda under 20 minuter. Tillsätt därefter spenaten och persiljan låt sjuda i ytterligare fem minuter nu med locket på. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna i tio minuter. Mixas därefter i tillsammans med resten av vattnet tills den blivit en fin puré. Vid behov, sila den egentillverkade v5-juicen. Servera den väl kyld. V5-juicen är god som aperitif. Samtidigt är den rena hälsobomben.

 

Alkoholfri söt aperitif
En alkoholfri mango daiquiri är ett festligt alternativ till grönsaksdrinkarna ovan. Även alkoholfri cider är ett något som signalerar glam och fest.