Vermouth

Vermouth är ett populärt dryckesval när det kommer till aperitifen. Det är ett kryddat starkvin som kanske bäst kan beskrivas som en lättare spritdryck, eftersom den har en alkoholhalt på mer än 16 procent.

Vermouth har sitt ursprung i Turin i Italien, där man började producera den moderna versionen av drycken i slutet av 1700-talet. Närmare bestämt uppfanns drycken av Antonio Benedetto Carpano år 1786. Namnet kommer sig av att Carpano var inspirerad av ett tyskt starkvin, som är smaksatt med malört. ”Vermouth” är det franska uttalet av det tyska ordet för malört, ”Wermut”. Vermouth användes traditionellt för medicinska syften, men drycken skulle inte bli populär som medicin, utan just som aperitif. Idag serveras drycken som just detta på alla Turins mer fashionabla caféer. Vermouth har dock sedan sent 1800-tal också blivit en populär ingrediens i många klassiska cocktails, då bartendrar upptäckte detta kryddade vin. Den ingår i ikoniska drinkar som Martini, Manhattan, Rob Roy och Negroni.

Historiskt sett har det funnits två typer av vermouth: en torr version och en söt version. Den torra är vanligtvis att föredra som aperitif, eftersom den är menad att stimulera aptiten, och det är också denna version som är den ursprungliga. På grund av konsumenternas krav har dock flera producenter av vermouth även tagit fram andra typer, till exempel extra torrt vitt, sött vitt (som brukar kallas bianco), rött, bärnstensfärgat (som kallas ambre eller rosso) och rosé.Vermouth

Framställningsprocessen av vermouth börjar med en bas av ett neutralt vin gjort på druvor, eller icke fermenterad vinmust. Sedan tillsätts alkohol (hur mycket varierar från producent till producent) och en rad torra ingredienser, som örter, rötter och bark (även dessa varierar beroende på producenten). När vinet har kryddats tillsätts sötma i form av rörsocker eller karamelliserat socker, beroende på vilken typ av vermouth man vill tillverka. Italien leder fortfarande framställningen av vermouth i världen, tillsammans med Frankrike, men det finns numera även producenter i Storbritannien och USA.

Om du ofta bjuder in till middagar och tycker om att socialisera och ha gäster i ditt hem, kan det vara trevligt att ha ett litet loungeområde i vardagsrummet där man kan bjuda sina gäster på aperitifen innan maten. Du hittar alla möbler du kan tänkas behöva för att inreda loungen som du vill ha den på Furniturebox.se.