Champagne

Champagne och andra mousserande viner passar bra som aperitif. Valet av champagne, före maten, ger en känsla av lyx och flärd till den kommande middagen.

 

Champagne – det mousserande vinet
Champagne är ett mousserande vin från distriktet Champagne i norra Frankrike. En champagne kan vara ett mousserande vitt vin eller rosévin. Mousserande viner från andra områden får inte kallas champagne. Champagne är en skyddad ursprungsbeteckning för de viner som tillverkas enligt méthode champenoise i distriktet Champagne i norra Frankrike.

Orterna Reims och Épernay är champagnedistriktets huvudorter var champagneproduktion är en central del av näringslivet.

 

Méthode champenoise
Champagne framställs enligt méthode champenoise eller méthode traditionelle som den också benämns – på franska. I svensk översättning blir det champagnemetoden, kort och gott. Metoden innebär att man först framställer ett vanligt vin som utgör basen i tillverkningen. Vinet buteljeras tillsammans med en jästtillsats. Därmed startas en andra jäsning i flaskorna.Champagne 1

 

Andra jäsningen
Andra jäsningen pågår under 15 månader eller längre. Det är under den här tiden som de magiska bubblorna uppstår. Under den andra jäsningen sker också jästfällning. Den tas bort innan champagnen är färdig för försäljning. Genom att låta flaskan, som är i en upp-och-ned, vibrera ett kortare tag, faller jästfällningen nedi halsen på flaskan. Då kyls flaskhalsen hastigt ned tills det att jästfällningen frusit till. Då tas korken bort och trycket i flaskan gör att jästfällningen mer eller mindre skjuts ut.

 

Dags för dosage
Då jästfällningen är borttagen tillsätts en mindre mängd vätska som är söt. Det är den som kallas dosage. På så sätt kan tillverkaren kontrollera champagnen och ge den olika sockerhalter.

 

Från torrt till sött
De flesta känner till att Champagne kan variera i smak. En del sorter är riktigt söta och andra är helt torra. På flaskan anges sockerhalten. Den allra sötaste champagnen innehåller mer än 50 gram socker per liter, den benämns doux. Demi-Sec, är en halvtorr champagne som innehåller 33-50 gram socker per liter. Den som kallas sec, är en torr champagne som innehåller 17-35 gram socker per liter. Den som innehåller 12-20 gram socker per liter, kallas extra dry och är ännu lite torrare än den förra. Den champagne som är nästa helt torr kallas brut. Den innehåller mindre än 12 gram socker per liter. Därtill förekommer en variant som kallas extra brut, som ska vara en helt torr champagne, med ett innehåll om 0-6 gram socker per liter.

 

Ultra brut
Slutligen finns en variant som kallas ultra brut, med ett innehåll av socker motsvarande  0-3 gram per liter. Den här varianten har alternativa benämningar som: brut 0, brut intégral, non dosage, vilket innebär att socker inte tillsatts över huvud taget, samt brut 100 % också benämnd Brut Nature.